Japonijos agentūra "YUKARI" | Naujųjų metų išvakarės
17737
page,page-id-17737,page-template-default,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Naujųjų metų išvakarės

Naujųjų metų išvakarės japoniškai vadinamos Omisoka (大晦日) ir yra antra pagal svarbumą diena metuose (pirmoji pagal svarbumą yra pirmoji naujų metų diena). Japonai tiki, kad su naujais metais ateina ir visa ko nauja pradžia; dėl to naujus metus reikia pasitikti tvarkingai, švariai ir džiaugsmingai. Taigi prieš Omisoka japonai išvalo visus namus, o per Omisoka valgo tošikoši-soba (年越しそば) arba tošikoši-udon (年越しうどん). Tai – ilgi makaronai, kurie turėtų padėti sklandžiai pereiti iš senųjų metų į naujus ir atnešti ilgą gyvenimą. Per naujus metus jie valgo Oseči (おせち) – jau iš anksto paruoštą ir į gražias dėžutes sudėtą maistą. Japonai valgo jau paruoštą maistą, nes tiki, kad valgio gaminimas pirmasias tris naujų metų dienas gali atnešti nelaimę namams. Naujųjų metų naktį per NHK kanalą yra rodoma populiariausia metų programa – Kohaku Uta Gassen (Baltoji komanda prieš Raudonąją komandą dainų koncertas). Šio koncerto metu patys žymiausi Japonijos dainininkai yra padalinami į dvi grupes: visos moterys būna Raudonoji komanda, o vyrai – Baltoji. Tada visi dalyviai turi keisdamiesi dainuoti. Artėjant vidurnakčiui žiūrovai ir komisija turi balsuoti už, jų manymu, geriau pasirodžiusią komandą. Atėjus vidurnakčiui daug kas eina į šventyklą melsti dievų, kad nauji metai būtų laimingi. Pirmasis šventyklos lankymas naujaisiais metais vadinamas Hatsumode (初詣). Šinto šventyklose yra dalinamas iš ryžių pagamintas gėrimas Amazake (甘酒), o Budizmo šventyklose yra mušamas milžiniškas varpas. Šis varpas yra suduodamas 108 kartus – už kiekvieną žmogaus žemišką pagundą, kuri atneša jam skausmą ir kančią.

oomisoka